Karakeçili; Bakanlar ihracat konusunda çelişiyor”

Karakeçili; Bakanlar ihracat konusunda çelişiyor”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili yazılı bir açıklama yaparak ekonomiden sorumlu bakanları eleştirdi:


_________________________________________________/  Emin VAROL- ANKARA

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili yazılı bir açıklama yaparak ekonomiden sorumlu bakanları eleştirdi:

Bakanlar ihracat konusunda çelişiyor”
Cari açığın Cumhuriyet tarihinde ilk kez 100 milyarın üzerine çıkarak tarihi bir rekor” kırdığını söyleyen Cem Karakeçili, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak, 134,6 milyar dolara ulaştığını ifade ederken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurdaki yükselişe rağmen ihracatın yetersiz olduğunu vurguladı.” dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili yazılı bir açıklama yaparak ekonomiden sorumlu bakanları Bakanlar ihracat konusunda çelişiyor” diyerek eleştirdi. Karakeçili, Cari açığın Cumhuriyet tarihinde ilk kez 100 milyarın üzerine çıkarak tarihi bir rekor” kırdığını da belirtti.

DP Genel başkan Yardımcısı Karakeçili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

İthalat konusunda bizi aydınlatın”
Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, sürekli ihracat rakamlarıyla övünüyor. Fakat bu hükümet döneminde ithalatta, ve cari açıkta Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını unutuyor. Sayın Bakan kendisini savunurken de, ‘beni eleştirenler, hep ihracatı söylüyorsun, ithalatı söylemiyorsun diyor.

İthalat rakamları herkese açık, TÜİK açıklıyor. Merak eden varsa TÜİK'in sitesine baksınlar” diyor…
Oysa İhracat rakamları da aynı yerde yayınlanıyor. Herhalde kendisi TÜİK'e sadece ihracat rakamlarına bakmak için gidiyor olmalı ki, sürekli ihracatı vurguluyor ve ithalatın adını bile duymak istemiyor. Kendisini ithalata da bakıp kamuoyunu aydınlatmaya davet ediyorum.

Bakanlar ihracat konusunda çelişiyor”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2011 Aralık ayı ihracat verilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak, 134,6 milyar dolara ulaştığını ifade etmişti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise kurdaki yükselişe rağmen ihracatın yetersiz olduğunu vurguladı. Ali Babacan ‘2008'de ortalama dolar kuru 1.29 TL, 132 milyar dolarlık ihracat yapıldı. 2011'de kur 1.67, ihracat 134 milyar dolar. 2008'e göre kurda ciddi artış olmasına rağmen 134 milyar dolardayız.' dyerek kurdaki yükselmeye rağmen ihracat artışında çok zayıf kalındığını anlattı

Milli gelirin üçte biri kadar ithalat yaptık”
241 milyar dolarlık ithalat, milli gelirin yaklaşık üçte biri düzeyine varıyor. Böyle bir büyüklük hiç ihmal edilebilir mi? Bütün bu nedenlerle sadece ihracatla övünerek, dış ticaret rakamlarını görmezden gelemeyiz. Bu kadar ithalatın neden yapılıyor? Yılın 11 ayında 220.2 milyar dolarlık ithalata ulaştık. Bu rakam, Aralıkta hiç artmasa ve geçen yılki seviyesinde kalsa bile yıllık 241 milyar dolara ulaşacak. Bu da yıllık bazda % 30 artış demektir. Yani, ihracattan en az 11 puan daha fazla. Yani, 134.6 milyar dolar ihracata karşılık 241 milyar dolar ithalat yapmak durumunda kaldık. Arada 106 milyar dolarlık bir fark oluştu. Bu kadar dış ticaret açığı verdik. Bu da ilk kez 100 milyarın üzerine çıkıyor ve Cumhuriyet tarihi rekoru kırıyor.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 55.8'e gerilemiş. Bu da 2000 yılından bu yana en düşük ve en kritik düzeye inmiş durumda. Sayın Çağlayan, 2002 yılında 36 milyar dolardan alınan ihracatın 9 yıl içinde 3,7 katına taşıyarak 134 milyar doların üzerine çıkartmış olduklarından bahsederken, 2002 yılında 51,5 milyar dolardan alınan ithalatın 9 yıl içinde 4,2 katına çıktığını neden söylemiyor?”





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı